Unitutkimus

emblettaTutkimuksessa mitataan hengitysliikkeitä ja ilmavirtausta, sydämen toimintaa, veren happipitoisuutta, kuorsausta ja lihastoimintaa. Unihäiriöiden diagnostiikkaan erikoistunut lääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon ja suositukset jatkotoimista.

Unirekisteröintiä tarvitaan moninaisten unihäiriöiden selvittämiseksi. Katkonainen yöuni, päiväväsymys, yöllinen virtsaamistarve, yöhikoilu, poikkeava päiväväsymys, voimakas kuorsaus, päänsärky ja muistihäiriöt saattavat olla merkki elimellisestä unihäiriöstä, johon on olemassa tehokkaita hoitokeinoja.

Unenaikaiset hengityshäiriöt (mm. katkohengitys) ovat toisinaan syynä näihin oireisiin. Joskus ”levottomat jalat” rikkovat unen rakennetta. Unihäiriö on usein mm. verenpainetaudin ja diabeteksen taustalla, ja silloin näiden hoitotasapaino yleensä paranee kun unihäiriön hoito aloitetaan.

Uudella yöpolygrafialaitteistolla koko yön yöpolygrafiatutkimukset voidaan tehdä kotioloissa. Laite asennetaan käyttövalmiiksi Lääkäritalon laboratoriossa ja palautetaan seuraavana päivä laboratorioon tulosten analysointia vasten.

Unitutkimukseen pääsee lääkärin lähetteellä. Unitutkimuksia tehdään Seinäjoen Lääkäritalolla.

Video unitutkimuslaitteen kiinnittämisestä kotona

Normaalisti tämä tehdään valmiiksi päivällä laboratoriossa.